Den här regniga onsdags eftermiddagen blev också intressant, här en av aktiviteterna som gjorde’t!

MötetsDen här regniga onsdags eftermiddagen blev också intressant, här en av aktiviteterna som gjorde’t!

Mötets krafthur får vi mer effektiv av våra möten?

Jag kommer en kvart fört utsatt tid och musik flödar högt ur högtalarna. Rosa bubbel i plastmugg tillsammans med en pytteliten snitt serveras. Det ska nog vara en inbjudande miljö kanske, men den höga musiken hör inte min generation till. En stor hög med ipad ligger på ett bord och det visar sig att de är ett redskap som vi ska använda. Kul! Nu väller det in folk och snart är lokalen fullpackad.

Jag sitter vid ett stort runt bord, närmast mig sitter en trevlig kvinna som tidigare jobbat som undersköterska men som nu är utvecklingsledare i Lindesberg? Förväntansfullt sitter vi där och smuttar på vårt rosa bubbel.

Nu tonar musiken ner och tystnar, fram kommer en man och eskort tystnad genom att dels hålla upp en hand och samtidigt börja att tala med lågt röst, sorlet tystnar.

Varenda krona som läggs på ett möte ska ge tiodubbla tillbaka och några trender är att nya mötesplatser dyker upp, mötena startar inte kl 9.00 och absolut inte efter 16.00

Hur kan vi se till att investeringen både i tid och pengar genererar maximalt tillbaka?Varför har vi möten egentligen? Vad får vi får känslor av och genom möten?
Flexibilitet är det som man kommer att efterfråga mer och mer och det är stort fokus på hälso- och träningstrenden.

30 % av all arbetstid är mötestid, för chefer och ledare ofta 50-80%.
56 % är av alla möten är ineffektiva. Alla vill känna lust och meningsfullhet.

Det finns inga dåliga möten. Det är bara människor som gör dåliga möten.

Reptilhjärnan har tre områden: äta, ligga och sova. Reptilhjärnan är chef. Vi tar våra beslut med känsla och chefen över känsla är det limbiska systemet

Syfte och syfte och mål är det absolut viktigaste inför ett möte.Hur ska möten kunna bli bra om man inte har möteskultur? Fråga dig själv varför du går upp på varför du går på morgonen, fortsätt att fråga varför på svaren du ger…modem frågor, fem svar.

Viktiga redskap är också vilka spelregler som man kommit överens om.Mötesstruktur och mötesmiljö spelar stor roll. Tänk efter vilket möte du har varit på där miljön har spelat roll.

Variation är bra, det är få gånger som ett bord tillför någonting. Tänk på vilken fysisk miljö miljö du skulle må bra att ha ett möte i. Rummen hjälper oss att öppna upp. Tänk variation. Alla vill känna lust och alla vill bli sedda.

Slutorden är tydliga:

Inled ett möte med tydligt syfte och mål.
Summera mötet, största misstaget vi gör är att vi tror att vi förstår varandra, därför måste vi summera målet.

Gör en egen reflektion – vad bidrog jag själv med och hur tror jag att det uppfattades.

När jag går ut gör jag ( som de sa) en reflektionen och kommer fram till att det här var ett bra möte, kanske hade jag bidragit med att vara med att vara där 🙂 Det har slutat att regna och jag strosar i sakta mak vidare, köper en våffla och en kula guteglass. Jag kommer upp till ringmuren och i raderna av hundratals parkerade cyklar hittar jag min röda cykel och cyklar hem.