Tredje seminariet för andra dagen i detta enorma utbud är om Svensk luftambulans och ambulanshelikoptern i Värmland.

Intressent tycker jag och lite stolt kan man kan väl få lov att känna sig som Karlstadbo och Värmlänning.
Här medverkar självklart vårt landstingsråd Fredrik Larsson, likaså hälsa- och sjukvårdschef Tonas Kjällberg, Jonas Andersson L, Anna-Lena Sörensson S, Börje Wennberg S, Hans Karlsson SKL.

Axplock från seminariet/
Det finns 9 helikopterbaser etablerade i Sverige och därmed en ökad tillgänglighet. Dessutom är det en gränslös tillgänglighet vilket innebär att inträffar olyckan ovanför gränstrakterna mot Norge så får man hjälp.

Det som är dyrt med en helikopter är reservdelarna och driften säger Tomas Kjällberg.
Ambulans innebär intensivvård utanför sjukhus och kompetensen beror på vem man sätter i ambulansen och i detta fall – helikoptern.
Vi klarar inte att leva upp till tillgänglig vård för alla och dessutom har vi olika syn på vad jämlik vård för alla innebär.

En av läkarna, Mikael ger ett patientexempel på varför det är bra med en ambulanshelikopter och berättar ett akutfall av stroke som hade inträffat. Ett annat fall med ett barn som hade fått kalk i ögonen och där det var bråttom för att barnet inte skulle bli blind.

Varför är det bra med en ambulanshelikopter och det är ju väldigt dyrt hörs en röst ur publiken?
Svaret ges: Det finns flera argument för behov, ett är att man kan åka direkt till rätt vårdnivå, ett annat är att man kan påbörja avancerad sjukhus/intensivnivå direkt på plats. Man bleker prata om den så kallade ”Golden hour”. Var 17:minut drabbas någon i Sverige av stroke och konsekvensen kan bli allt ifrån närmast återställt till död beroende på skadan och hur snabbt behandlingen kan sättas in.
En dödlig skada inträffar oftast inte på sjukhus och det är oerhört viktigt att erbjuda dessa trauman snabb livräddande hjälp som dessutom minskar livslånga behandlingar.
Det är också kostnadseffektivt. Läkaren avslutar med, ” det är inte alltid som patienten överlever men jag kan lova att vi verkligen gör allt som finns i vår makt.

Vi får veta att varje gång som ambulanshelikoptern lyfter så kostar det 50 000 kr.
Kostnadseffektivt, hur mycket? 7 % är direkt livräddande blir svaret.
Man gör en insats som är direkt livräddande, att fler människor lever längre och med högre kvalitet.
Från att tidigare ha räddat 1 av 5 strokepatienter kan vi nu rädda 1 av 3 efter som vi snabbt kan sätta in trombolysbehandling.

Börje Wennberg från Dalarna tycker det är är mycket bra och att ambulanshelikoptern borgar för en likvärdig vård.
Hans Karlsson tycker inte att man behöver utreda mer.
Jonas från liberalerna anser att det är mer kostnadseffektivt att dela på helikoptern än att alla ska ha varsin. Kompetensnivån inom landstinget har varit för låg när det gäller piloterna vilket har inneburit att beslutsunderlaget har varit för knappt men nu har vi köpt in flera piloter och har ett mycket bättre beslutsunderlag.

Med rätt kompetens i ambulanshelikoptern har vi kompetensutveckling. vi kan inte stoppa in sådan kompetens i våra vägambulanser, utan vi måste tänka tillsammans.
Fredrik Larsson säger att som förtroendevald vill jag arbeta och säkerställa att Värmlänningen får en god vård.

När moderatorn ställer frågan till socialdemokraten Anna-Lena Sörensson från staten om hon har blivit övertygad så glider hon på svaret och bollar över att den här frågan får huvudmännen ta till sig men tycker det är bra om patienten får en trygg, säker och jämlik vård.

Mina egna tankar går till min livskamrat som i sitt jobb som stugvärd i Jämtlandsfjällen vintertid och Vinkelfjällen sommartid. Där han är 5 -6 veckor i taget finns det ingen bilväg, där vinns det bara vandringsleder och vädret kan vara ganska bistert och varierande. Här är det bara helikopter som gäller om olyckan skulle vara framme.
Jag kan berätta att när livskamraten en gång i februari jobbade som stugvärd uppe i Gåsenstugan i Jämtlandsfjällen var det faktist en gäst som drabbades av bröstsmärtor och blev riktigt akut dålig och där stugvärden fick ringa efter ambulanshelikoptern. Det visade sig också att det var en hjärtinfarkt.