Jobba tills 75?
För ett par år sedan blev det ett väldigt hallå. En del av svenska befolkningen
uppfattade att vår stadsminister bestämt att alla nu skulle jobba till man var 75 år! Faktum var, att det endast var ett förslag på en valmöjlighet och inte alls något tvång att jobba till 75. Men om man ville och orkade jobba vidare, skulle man få det.

Ok, så här är det för mig…
Jag är 69 år, jobbar fortfarande och jag tycker det är kul!
Jag började
jobba inom vården när barnen var små. Just då passade det bra att jobba del-
och kvällstid på ett, som det hette ålderdomshem. Jag hade en 23-veckors
sjukvårdsbiträdekurs och då tyckte jag, att nu kunde jag det mesta inom sjukvården. I
dag vet jag bättre. Jobbet som sjukvårdsbiträde var både givande och roligt men fysiskt tungt och efter några år ville jag läsa vidare till sjuksköterska.

Så följde några
år med Kom Vux, utbildning till sjuksköterska och därefter har diverse
fortbildningar följt under hela mitt yrkesliv. Jag är glad och
stolt över min utbildning. Det har inte kommit några ”stekta sparvar flygande
och serverats på silverfat” utan jag har själv skaffat mig min utbildning. Men det har lönat sig och jag har fått bättre
valmöjligheter på arbetsmarknaden.

Som distriktsköterska har jag inte varit någon höginkomsttagare, men eftersom mina vanor är enkla lever jag skapligt bra på min ordinarie pension. Då kommer vi till det som för en del kan vara kärnpunkten. Varför i all världen jobbar jag då, när jag inte behöver tjäna mer pengar?

Jo, när jag kommer till mitt lilla deltidsjobb får jag en kick och blir glad. Jag känner pulsen, jag möter härliga arbetskamrater och jag kan, får och utför det som jag är expert på, nämligen vård. Dessutom känns det bra när patienter visar uppskattning. Jag är trygg i mitt jobb, har en kompetens och erfarenhet som gör mig till en resurs på arbetsmarknaden.

Nej, jag tar INTE jobbet från någon annan. Det är en myt och ett felaktigt påstående att det bara skulle finnas ett visst antal jobb. Vissa yrkesgrupper är bristyrken bl.a. sjuksköterskor. Enligt Vårdförbundet fattas det 1200 sjuksköterskor i dag!

Är det fult att tycka det är kul med ett jobb?

Ibland upplever jag nästan som att man SKA vara trött på jobbet när man är 65, helst flera år före. Att man ska tycka att jobbet ÄR tråkigt och att det är otroligt skönt att sluta. Det är nästan som det är något fel, om man INTE har ont någonstans. Ja, jag hör att jag är sarkastisk… usch på mig!

Jag vill
verkligen understryka, att jag är ytterst ödmjuk och har den största respekt för
att vi människor orkar och mäktar med olika. Vissa yrken är mer fysiskt krävande och andra kan vara psykiskt
svåra. Självklart ska stöd ges när det är befogat, det gäller för alla människor
och yrkesgruppen.

Men det INTE
ok med den kommentar som en person sa till mig ”skulle jag säga att jag tyckte det var kul på jobbet och ville jobba
efter 65 så skulle jag bli mobbad och lynchad”.

Ibland möts
jag av kommentarer:

”När ska du ge dig med att jobba då,
Helene?”. ”Du är otrolig, men när ska du sluta jobba då?”
Tycker jag mig höra ett uns av irritation,
eller avundsjuka? ”Är det verkligen så
bra som du säger egentligen, usch det skulle jag aldrig vilja/orka.” ”Vad ska
du göra med alla pengar du tjänar då?”

Så när jag får
frågan ”hur länge ska du jobba då,
Helene”,
svarar jag:
Ja du, vi människor är olika och jag tycker det är fantastiskt att vi har en valfrihet. Jobba tills 75? Absolut, så länge jag vill, kan och orkar. Så länge jag tycker det är kul och så länge som arbetsgivaren vill ha mig!